ENG DESIGNBUILDING SERVICES CONSULTANTS

HISTORIC PROJECT

PROJECT:

WESTMINSTER ABBEY AIR RAID SHELTER

LOCATION:
Westminster, London
CLIENT:
WESTMINSTER ABBEY
ARCHITECT:
PURCELL MILLER TRITTON
COST:
£110,000
Exterior of the shelter

The shelter exterior, with Abbey beyond

Hidden lighting

Recesses around the wall conceal lighting to give a feeling of space

An Unusual Building

Nestled within the tranquil gardens of Westminster Abbey, just across the road from the Houses of Parliament, and behind an historic stone wall, squats a barely noticed reminder of World War 2. With thick concrete walls and roof an air raid shelter has undergone a transformation to become a new office and archival storage area.

Comfortable Environment

With such an obviously enclosed environment there was concern that the office could easily overheat in the summer. To alleviate this it was decided to take advantage of the large thermal mass offered by the thick concrete walls of the shelter. To ventilate the space a heat recovery system was installed, with the supply air being channelled through a labyrinth hidden between the office walls and exterior concrete walls. This allows the air to interact with the concrete's thermal mass, cooling it in summer and heating it in winter, maintaining an ideal stable temperature.

Avoiding The Cave

Another potential problem with the low-ceilinged, windowless space was that it could become oppressively cave-like for anyone working there. To create a more open feeling the lighting was carefully designed to include recessed spaces around the walls at ceiling level with lighting concealed within. This replicated the effect of daylight coming from conceptual rooflights.

Archival Environment

The environment of the archive area itself is kept stable with minimal plant (thanks to the thermal mass, and humidity buffer provided by clay plaster finish). As well as low maintenance this also ensures extremely low running costs.

EngDesign Ltd, 106-108 Bermondsey Street, London SE1 3TX +44 (0)20 7357 7223 office@engdesign.co.uk