ENG DESIGNBUILDING SERVICES CONSULTANTS

HEALTHCARE AND VETERINARY PROJECT

PROJECT:

1–3 THE LANES, BRACTON CENTRE

CLIENT:
OXLEAS NHS TRUST
ARCHITECT:
TANGRAM ARCHITECTS and DESIGNERS
COST:
£1,200,000
Exterior photograph showing a grassy lawn

Central court of the unit

Interior photograph

Part of the lounge

Bracton Centre

The Bracton Centre cares for people with mental health problems in a secure environment. The new self-contained secure unit is constructed next to an existing campus treating patients close to their local communities and families. The unit is located in a rural setting which provides a therapeutic environment for rehabilitation.

Natural Environment

The unit makes full use of natural light and air. Roof-mounted proprietary ventilators provide natural ventilation. The security problems associated with large opening windows in bedrooms are avoided. Full-height glazed panels let light flood the communal lounge.

Internal Fittings

Fittings are secure and strong enough to withstand a lot of hard use while still keeping a therapeutic atmosphere. Low surface temperature radiators are used in patient areas. Light fittings are specially designed to be tamper-proof while retaining a domestic appearance.

Secure Services

Services are simple and robust, and heating plant is accessible from outside the building. An air-lock lobby gives secure entry and exit from the building. The emergency call systems alert staff in the unit and across the site.

EngDesign Ltd, 106-108 Bermondsey Street, London SE1 3TX +44 (0)20 7357 7223 office@engdesign.co.uk